Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Från den tide berättas, att i Mälsjöbodarna bodde en gubbe, om var ägare till en olaglig brännvinskokare, vilken numera tillhör hembygdsföreningens samlingar. Denne gubbe brukade bränna på beting. En dag strax före jul, när gubben höll på att bränna åt bönderna i Nybo, kom länsmannen till en bonde i Nybo, där han anhöll om skjuts till Mälsjöbodarna. Bonden förstod vilket ärende länsmannen hade dit, men lovade att skjutsa. Dock måste hästen få vila en stund först, emedan han kört myra med honom hela dagen.

Under tiden inbjöds länsmannen och trakterades med både ett och annat. Men bonden fick också tid att ge sin granne en vink om vad saken gällde. Denne var icke sen att med högsta fart ge sig iväg till Mälsjöbodarna och där omtala, vilket främmande de hade att vänta. När länsmannen sent omsider kom fram, hade gubbarna icke enbart hunnit rusta undan brännvinsattiraljen utan även smaka på så mycket av julbrännvinet, att bägge två voro stupfulla. "I then natten" fick länsmannen intet.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 81-82.